har kakform. Eller snarare cookiesform. Detta är ett gamalt recept från Arla (och kan fortfarande hittas på deras websida från vilken bilden är lånad). Knaprigt med råsocker och havrygryn och syrlighet som balanserar upp från lingonen. Att inte snåla med lingon är f.ö. väsentligt här. Alla råvaror som kan bör såklart vara eko.
35 stora eller 50 små
200 g rumstempererat smör
3 dl råsocker
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 dl frysta lingon
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör och socker poröst. Rör i ägg, salt, vaniljsocker och havregryn. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Forma till runda kulor och lägg dessa på plåtar med bakplåtspapper. Bra att tänka på här är att kakorna ökar rejält i storlek i ugnen så gör kulorna mindre än tänkt slutstorlek och lägg dem glest. Platta till och tryck i lingonen. Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt kakorna kallna ordentligt på papperet innan de lossas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar