fredag 19 december 2008

När backlashen kom till byn.

I kristider går den autktoritära makten till attack mot feminismen. Helt i linje med denna vedertagna tes tar SvD in en debattartikel som inte är av denna värld. Detta är dagen då genus blev ett fult ord.

I kort kan ju sägas att Tanja Bergkvist djupt har missuppfattat genuspedagogikens syfte och metoder (hon anger inga belägg för sina grovt generealiserande anklagelser förutom "egen erfarenhet").

Bergkvist oförmåga att se kritiskt på sig själv som påverkansbar människa i sin föräldraroll är skrämmande. Det är dessutom ett synnerligen ont exempel på hur många tyvärr agerar ur den försvarsposition de själva placerar sig i så fort ett genus-relaterat ämne förs upp på bordet. En uppfattning om att vuxna människor kan påverka sina barn på icke-ideala sätt blir en personlig anklagelse som dessa föräldrar, likt författaren, inte kan hantera:
- Skulle någon annan veta bättre än jag hur jag ska uppfostra mina barn?! Vansinne! Jag har fött ett barn ergo är jag en barn-, barndoms- och barnpedagogisk expert.
Alternativt:
- Jag har varit med och avlat ett barn, ergo osv...

Författaren förfasas även över den strukturella idén att de högutbildade forskare i form av genusvetare som författaren går till strids emot eventuellt skulle besitta kunskaper som människor i gemen inte känner till. En åsikt som hade varit direkt löjeväckande och omöjlig att hävda om den t.ex. rört den naturvetenskapliga delen av akademin.

Bergkvist lyckas nudda vid två intressanta frågor. För det första: är skogen en könsneutral plats jämfört med en lekhall? Och är ett könsneutrum (som ofta automatiskt blir ett utvidgande av pojkarnas könsdiskurs) att föredra framför en (medveten) mix av de nuvarande båda ytterligheterna?

Men vad Bergkist är ute efter är omöjligen inte att få svar på eller en diskussion kring dessa frågor. Artikeln kan genom sitt språk och sin stil enbart ses som en grov och plump provokation. Tyvärr slutar inte eländet där utan fortsätter med SvD:s uppföljande "artikel" med övertydlig slagsida för Bergkvist påhopp.

Samantaget gör SvD:s lilla smaklösa "genuskupp" att det är svårt att få tankarna att vandra i någon annan än den misstänksamma. Baserat på form och innehåll i de två texterna blir det svårt att tro annat än att någon eller några på SvD nu gnuggar händerna över att "läsarna"/"vanligt folk" nu äntligen kan ses sätta sig upp mot de "genustalibaner", som Bergkvist benämner Sveriges genusvetare. Vidare att någon/några i SvD-huset känner en djup belåtenhet över att deras tidning är med i kampen mot den akademiska forskarkår som Berkvist ser önska "ställa allt till rätta i det samhälle som mänskligheten utvecklat under tusentals år på ett felaktigt sätt innan genusvetarna kom till vår undsättning." Eventuellt dricks det även punch.

Backlashen som feminismen nu genomgår blir sorgligt tydlig på SvD:s krispiga tidningblad. En liknande ogenerad attack hade inte varit möjlig för fem år sedan. Men nu. Anything f*****g goes tydligen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är sorgligt att se att en människa lägger så mycket energi på en sak som du utan att ha en reflektion på om det du står för är rätt eller fel. Jag önskar att du kunde lägga din energi på saker som verkligen kunde göra världen till ett bättre ställe att bo på.

Anonym sa...

Genustalibaner är det bästa begrepp som uppfunnits på länge. Hotet från dogmatikerna är skrämmande varifrån det än kommer. Alla -ismer har bara lett till lidande och nöd. Om vi alla var lika med bara fysiska skillnader skulle mänskligheten vara utdöd. Det kanske vore det bästa ?

Amanda Glimstedt sa...

Allt jag kan tillägga är att jag nog inte anser att det finns definitiva rätt eller fel i den här världen. Genusvetenskapen arbetar, som jag tolkar det, just med att problematisera det vi tar för absoluta rätt eller fel - till skillnad från debattören i SvD.

Vad gäller varianten att se genusvetenskap som en absolut dogm eller en -ism med lidande och död som resultat är detta en så hårresande (o?)medveten misstolking att vägen till vidare diskussion nog tyvärr är stängd.

Härmed vänligen punkt.

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg. Håller med dig om att det hade varit omöjligt med liknande svepande attacker på detta område för bara ett par år sedan. SvD bedriver en kampanj, det är helt klart. Varför är mer oklart. Tror att man försöker kamouflera att moderaterna inte bedriver någon som helst jämställdhetspolitik.

M sa...

Och jag tycker att det är sorgligt att någon lägger så mycket energi på att helt anonymt skriva kritiska kommentarer utan reflektion på om du förstått skribenten rätt eller inte, istället för att lägga sin energi på att göra världen till ett bättre ställe att bo på.

Amanda Glimstedt sa...

Jag håller med dig där M.

Rolle sa...

Det är skrämmande vad du skriver. Attack? Det här är ett folkligt uppror. När ska kvinnor sluta vara så komplexfyllda. Kräv lika lön för alla individer som utför samma arbete i stället för att bygga nya palats med nya gudar att tvinga andra att dyrka. Ni är lika mycket värda! Och ni har antgligen mer makt än män även om ni inte ännu har 50 % i alla bolagsstyrelse!

Kristian J sa...

Du kallar kritik för "genuskupp"
Påminner lite om "öststatsfraseologi"