lördag 28 november 2009

Vem äger vad?

Ta en stund och lyssna på Lawrence Lessig från när han besökte Sverige.

Ungefär 25 min in i föredraget pratar han om den nya formen av kreativa "samtal" mellan människor via innehållsremixer. Dessa sprids via ny teknologi och har skapat den pågående revolution som innebär att medie- och kulturproduktion demokratiseras. Enligt Lessig hindras detta gräsrotsamhälle av de existerande copyrightlagarna, vars ursprungliga syfte endast var att bevara och skydda upphov inom vad Lessig kallar för "Read-Only"-kulturen. Lagen kan däremot inte på ett rimligt sätt möta de nya situationer som uppstår inom "Read & Write"-kulturen, dvs där konsumenten av innehållet även blir en skapare av nytt material.

Lessigs kärnbudskap är att den nuvarande lagstiftningen i effekt bara söker efter att begränsa människors kreativitet, men utan att lyckas på något meningsfullt sätt, eftersom själva dess idéinnehåll är alltför daterat. Att copyright-lagarna inte är i fas med den teknologiska utvecklingen gör, som Lessig visar, bara den kreativitet som idag är ett vidspritt och högst reellt faktum inom den unga generationen till något kriminellt. Detta är naturligtvis inte bara orimlig utan dessutom ohållbart i längden.

Ca. 45 min in diskuterar han vilka rimliga ramar som borde gälla för vad copyright-lagarna ska täcka in. Sunt förnuft är ledordet och resultatet kan generera en högst önskvärd ökad berikning både inom den ekonomiska, sociala och kulturella samhällssfären.

Och vi slipper att göra en hel generation till copyright-terrorister.

Föredraget är en timme, men frågestunden och intervjun är kortare.

1 kommentar:

gmg sa...

Sa ju det...