onsdag 20 juni 2007

About bloody time

Umeå komun startar en förskola med uttalat genusperspektiv.
http://umea.expressen.se/Nyheter/1.728851

Inte en dag för tidigt. All heder åt Umeå för att de tar steget! Nu vill jag se resten av landet vakna upp och ta sig samman också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte bättre att rekrytera personer som är duktiga på att arbeta med barn och dess utveckling i grupp? Det viktigaste för mina barn är att de mår bra...

Amanda Glimstedt sa...

Och det ena utesluter det andra? Tror att du har fått det hela lite runt bakfoten.

Genusmedvetna förskolepedagogers fokus ligger naturligtvis alltid på barnet oh dess utveckling; som individ och som del i en gruppdynamik.

I båda fallen handlar genusmedvetenhet i förskolan om att ge varje barn - pojke eller flicka - fler möjligheter i sitt identitetsbyggande än genom dagens pedagogik som saknar en självklar medvetenhet om de begränsande könsroller vi idag fostrar in våra barn i.

Det borde naturligtvis vara en självklarhet att detta ska ingå i pedagogernas dagliga arbete tillsammans med alla de moment som idag finns med.

En förskolepedagogik med genusperspektiv innebär natuligtvis inte en inskränkning utan istället att något vitalt läggs till. Något som för varje enskilt barns och för samhällets bästa borde ha lagts till för länge sedan.